Prematuur geboren

Alle kindjes die tussen 24 weken en 27 weken spreek je van immatuur. Tussen de 28 – en 32 weken geboren worden extreem prematuur genoemd, tussen de 35 en 37 weken zijn randprematuur.

Hoe langer je kindje in de buik blijft zitten, hoe beter voor zijn/haar ontwikkeling. In ons geval bleek ik in week 28,5 al ontsluiting te hebben en leek het er op dat Olivier geboren zou worden. Er komt verschrikkelijk veel op je af op het moment dat je hoort dat je bevalling mogelijk begint. Gek genoeg was ik toen nog kalm. Alsof ik het niet kon geloven en hoopte op een mismeting van de ontsluiting. De uren in het ziekenhuis verstreken en na een aantal metingen was het wel duidelijk. Zonder weeenremmers en longrijping, zou Olivier te vroeg geboren worden.

Waren er voortekenen dat dit kon gebeuren? Ik heb een lange geschiedenis van gynaecologische problemen. Op mijn 18e werd mij verteld dat ze er niks aan zouden doen en dat ik maar terug moest komen zodra ik een kinderwens had. Want zonder hormoonkuren zou een zwangerschap onmogelijk zijn. Mijn klachten werden steeds erger maar geen enkele arts wilde me écht helpen. Het enige wat mij van de pijn en de soms onophoudelijke bloedingen zou verlossen was een hysterectomie.

In plaats daarvan werd ik steeds tijdelijk geholpen door curretages en hormonen en andere medicatie. Pijn medicatie werkte nauwelijks dus daar had ik niet veel aan.

De vele curretages en de aandoening die ik had, maakten dat ik zonder hulp, niet zwanger zou worden. En als het dan wel zo was, zou het de vraag zijn hoe lang het vruchtje zou blijven zitten.

Dus om kort antwoord te geven op de vraag ja, er was een risico. Omdat ik samen met mijn partner besloten had om geen hormoontoestanden aan te gaan om een kinderwens te vervullen heb ik er verder nooit over nagedacht.

Hoe lang hebben de artsen weten te rekken? Olivier is uiteindelijk geboren met 32 weken. Twee en een halve week van ziekenhuis naar ziekenhuis, van kamer naar kamer. Zelfs een dag naar huis.. en natuurlijk breken dan juist je vliezen ‘ s nachts.

Oké DE rit naar het ziekenhuis, hij was zo onprettig als ik had gelezen. Elke rot bult is ongemakkelijk en ook het remmen is niet fijn. En waarom is het in godsnaam zo druk midden in de nacht? Ik kreeg nog een longrijper en volgens mij nog een weeenremmer in mijn been geflatst terwijl ik op een bevallingskamer lag. Ik had me het allemaal anders voorgesteld maar goed.

Omdat er niet genoeg beademings apparaten voor babys waren kon ik niet terecht in het ziekenhuis waar ik onder controle was. Ik week uit naar een ander ziekenhuis in de regio

In dat ziekenhuis aangekomen met ambulance dacht ik dat ik nu ging bevallen, maar kennelijk kun je dus je vliezen breken, je vruchtwater verliezen en nog drie weken zwanger blijven zo liet ik mij vertellen door de verpleegster. Dit gold niet voor mij, Olivier liet ons de rest van de nacht en dag slapen tot ik me rond een uur of 21:00 vreemd begon te voelen.

Bijzonder wakker en alert en ik moest constant naar de wc. Ik had van mijn vriendinnetje gehoord dat je lichaam dit doet om zich voor te bereiden op de bevalling. Dus ik ging nog een keertje douchen maar heel glamoreus werd mijn bevalling voor de rest niet helaas. Als je een joepie bevalling en zwangerschap hebt, kun je mooi bevallen in suites die voorzien zijn van luxe en onnodige dingen. Maar als je kind prematuur en/dysmatuur geboren wordt, staat er een heel team van kinderartsen, kinderverpleging, gynaecoloog, een assistent, nog een gynaecoloog en in mijn geval : nog iemand die riep dat ze wilde mee kijken. Geen idee wie dit was, maar ik had de kracht niet om nee te zeggen. En voor mijn gevoel had het personeel hun hele familie uitgenodigd want jeetje, wat een drukte.

Als je bevallen bent, dan wordt je kind heel even op je borst gelegd. Olivier had zijn oogjes open en keek wat rond. Hij kroop op mijn buik omhoog opzoek naar de borst. Daar had het mannetje pech, want hij werd vlug opgepakt door de kinderarts. Dan wordt je kindje gecontroleerd, 42 cm en 1750 gram was hij. Een maagsonde werd aangebracht en allerlei enge infuusjes en plakkers op zijn bijna doorzichtige huid.

En dan begint het circus pas, de onophoudelijke stroom van onzekerheid over zijn gezondheid en hoe hij zich zal ontwikkelen…

Met welke termijn zijn jullie bevallen? 🌹

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: